Albirea dentară – 10 adevăruri

Albirea dentară este una dintre cele mai solicitate proceduri în domeniul stomatologiei cosmetice. Un studiu publicat în Journal of the American Dental Association arată că 81,8 % din populaţie ar vrea să aibă dinţii mai albi.

În jurul acestor cifre și a termenului de “albire dentară” s-a construit o industrie întreagă. Se vorbește foarte mult despre subiectul dat în reviste, TV și internet. Informația este variată: de la tratamente naturiste până la soluții inspirate din Star Wars. Trebuie să remarc faptul că până și atitudinea multor medici dentiști este contradictorie. Fiecare vede situaţia din propria perspectivă.

În tot acest amalgam de idei și poziții, noi cum ne raportăm la albirea dentară?

Voi încerca să fiu cât mai obiectiv și să vă prezint câteva adevăruri despre albirea dentară.

  • Toate sistemele de albire dentară: de la benzile adezive pe care le poţi cumpăra în supermaket, până la kit-urile activate de lumini speciale – toate au substanța activă peroxidul de hidrogen. Anume această componentă este responsabilă de albire. 
  • Albirea nu se face cu acizi! Acesta este un mit în care crede foarte multă lume şi din cauza lui sunt mai rezervată faţă de această procedură. Ph-ul sistemelor de albire este aproape de cel neutru.
  • Un alt mit alimentat de trecutul istoric al acestei proceduri este că smalţul se distruge în timpul albirii. Din contra, kit-urile moderne pentru albire dentară conţin substanţe care remineralizează smalţul şi îl protejează de atacul acid.
  • Din observațiile mele, timpul în care se menține rezultatul procedurii de albire dentară este invers proporțional cu concentrația gelului de albire. Astfel, recomandarea mea este folosirea unei concentrații mai mici pentru un rezultat mai de durată.
  • Sensibilitatea dentară este cea mai frecventă complicaţie, dar în cazul în care ai un medic dentist priceput, problema se rezolvă simplu.

Contraindicații. Tratamente naturiste. Mituri

  • Albirea dentară este contraindicată copiilor și adolescenților, femeilor însărcinate și celor alergici la peroxid.
  • Pastele de dinţi Whitening nu vă vor face dinţii mai albi. Acestea nu conțin peroxid de hidrogen. Folosirea îndelungată a acestor produse face dinții mai sensibili datorită efectului abraziv. În schimb ele au un efect psihologic puternic. Cei care le folosesc chiar cred că au dinţii mai albi – un exemplu clasic de efect placebo. 
  • Metodele naturiste, precum sucul de lămâie, bicarbonatul de sodiu sau tot felul de infuzii cu ierburi, nu îți vor aduce zâmbetul dorit, dar te vor angaja în experienţe cu final dubios.
  • Se supun albirii doar țesuturile naturale. Obturațiile, fațetele, coroanele nu-și schimbă culoarea după albire.
  • Nu trebuie sa fim reticenţi faţă de albirea dentară, dar nici să exagerăm în privinţa asta. Este o opţiune minim invazivă care poate fi luată în calcul la începutul unui plan de tratament şi folosită conform indicaţiilor. De multe ori, anume albirea dentară este cireaşa de pe tort. Albirea dentară ne face la finalul tratamentului să exclamăm WOW!

Care este părerea ta despre această procedură?


Citește și articolul: Cea mai bună pastă de dinți este …