Cea mai bună pastă de dinți este…

Cea mai bună pastă de dinți este cea pe care o recomand la sfârșitul acestei postări, dar ca să înțelegeți de ce, ar fi bine să citiți tot ce am scris. Eu mă pierd în fața raftului cu paste de dinți. Îmi imaginez că în aceeași situație sunt și pacienții mei. Din acest motiv m-am gândit să le simplific alegerea.

Vă voi explica în continuare care sunt principalele tipuri de pasta de dinti și cu ce vă pot ajuta ele în realitate.
pasta pentru albire. Să nu vă așteptați la rezultate spectaculoase. Nu face decât să înlăture o parte din pigmenții de pe suprafața dintelui datorită proprietăților abrazive, iar culoarea rămâne în fond cea cu care sunteți obișnuit. Nu o recomand pe termen lung, deoarece poate provoca eroziuni dentare. Dacă după un timp aveți impresia că dinții sunt mai albi, e vorba de un truc psihologic. O albire eficientă vine din interiorul dintelui și poate fi obținută în cabinetul de medicină dentară.

Care sunt cele mai întâlnite produse?

pasta pentru dinți sensibili. Aceasta conține puțini agenți abrazivi așa că nu irită suplimentar dinții. Ingredientele speciale protejează microtubulii dentinari care sunt conectați cu pulpa dentară (”nervul”) și reduc în acest mod sensibilitatea.

paste cu conținut sporit de fluor. Acest tip de pastă protejează dinții de apariția cariilor. Aveți, însă, mare grijă cu ele pentru că în zonele unde cantitatea de fluor în apă este peste limita recomandată, o astfel de pastă nu face decât să contribuie la fluoroză.

pasta de dinți care controlează depunerile de tartru. Această pastă de dinți nu îndepărtează tartrul, ea doar previne acumularea acestuia în urma unui detartraj efectuat de către medicul dentist.

pasta de dinți pentru copii: trebuie în primul rând să-i placă copilului. Aceasta trebuie să fie bună la gust, fără zahăr și să arate bine (culoare, personaje, branding). În concluzie, sa-l motiveze să-și spele dinții.

pasta pentru respirație proaspătă.  Mirosul neplăcut (halena) are o cauză și atât timp cât ea persistă, va rămâne și mirosul.

Concluzie:

Cea mai bună pastă de dinți e cea cu care te speli după masă, de 2 ori pe zi, timp de 3 minute. Indiferent de producător sau preț, toate pastele de dinți fac un singur lucru – spală dinții, și îl fac bine dacă suntem la rândul nostru disciplinați și responsabili.

Tu cum faci alegerea?


Citește și articolul despre igiena orală completă.


Urmărește pagina de facebook dr.Dumitru Muntean