Cum evităm o urgență stomatologică?

Majoritatea dintre noi ne vom confrunta la un moment dat cu o urgență stomatologică. De cele mai multe ori aceasta este extrem de supărătoare și apare în cel mai nepotrivit moment. În categoria urgențelor stomatologice se încadrează: durerea severă de dinți, traumatismele dentare, căderea unei lucrări protetice sau luxația dentară accidentală.

Tratamentele efectuate la timp, igienizarea corectă și consultațiile periodice ne vor ține departe de situațiile de urgență. Este important să înțelegem care sunt simptomele pentru a gestiona situația cât mai rapid și eficient. 

La ce trebuie să fim atenți pentru a evita urgențele stomatologice?

Durerea dentară care persistă sau schimbări în aspectul dinților și al gingiilor 

O durere enervantă (sâcâitoare) care tot revine poate indica prezența cariilor sau a unor tratamente ineficiente. Durerea dentară ne sugerează mereu că ceva nu este bine și că ar trebui să intervenim cât mai repede posibil. Uneori aceasta poate dispărea pentru o perioadă scurtă și ar putea fi tentant să o ignorăm, însă cu siguranță aceasta va reveni mai intens sugerând probleme și mai grave, cum ar fi infecțiile. Cu cât îți faci o programare la dentist mai curând, cu atât mai eficientă și puțin costisitoare va fi intervenția.

Menținerea unei igiene orale bune acasă

Este important să ne spălăm dinții de 2 ori pe zi: dimineața și seara, timp de 2 minute. Indiferent că folosiți periuțe simple sau electrice, la următoarea consultație stomatologică cereți feedback medicului referitor la eficiența igienizării. Vedeți și articolele despre Periajul dentar corect, Dușul bucal și Cea mai bună pastă de dinți pe care le-am scris anterior.

Înlocuirea periuței dentare la timp

Recomandarea generală este să înlocuim periuța de dinți o dată la 3 luni. Există periuțe care au marcaje de culoare care ne indică timpul de utilizare. Eu recomand doar folosirea periuțelor cu fire moi (soft), cele dure pot aduce mai multe probleme decât beneficii.

Curățarea interdentară

Există o mulțime de opțiuni pentru igiena interdentară: ață, periuțe speciale sau dușuri bucale. Dacă nu curățăm dinții interdentar, aproximativ 1/3 din suprafața lor rămâne neigienizată. Acest lucru va duce în timp la apariția cariilor și inflamarea gingiilor. 

Alegerea unui medic dentist potrivit

Un stomatolog bun vă va recomanda soluții personalizate pentru nevoile, bugetul și situația dumneavoastră. La clinica mea adaptez planurile de tratament individual fiecărui pacient. Din experiență pot să spun că mulți pacienți au probleme dentare din motivul amânării tratamentelor: din cauza fricii de durere, a anxietății sau a tratamentelor anterioare ineficiente. Pentru mine este extrem de importantă comunicarea și înțelegerea situației, din acest motiv îmi dedic suficient timp în cadrul consultațiilor pentru discuții și documentare. Puteți citi mai multe despre cum decurge Prima consultație în acest articol (click)

Sunați acum pentru a vă programa la o consultație: 0742 936 961 

Urmăriți pagina de facebook Dr. Dumitru Muntean