Durerea de dinți: cauze și soluții

Durerea de dinți este cea mai urâtă și comună suferință pe care ajungem să o simțim la un moment dat în viață. Prin prisma meseriei pe care o am, mă întâlnesc zilnic cu durerea dentară și știu foarte bine cum să te ajut sa scapi de ea.

Ne putem trata acasă?

Am observat că prima intenție pentru majoritatea pacienților cu dureri dentare este să încerce acasă tot felul de remedii. Unii se orientează către soluții naturiste, alții merg la farmacie și cer “ceva”. Într-un final, cu toții ajung la stomatolog, iar asta vine să demonstreze faptul că aceste metode nu sunt eficiente. În unele cazuri, automedicația poate să amelioreze durerea, dar aceasta revine în scurt timp cu mai multă forță, deoarece cauza principală a bolii nu a dispărut.

Durerea de dinti durere masea ma doare maseaua cauze si solutii - Dr. Dumitru Muntean Cluj - Napoca

Care este cauza durerilor dentare?

  • Caria dentară este cea mai frecventă boală la nivel mondial potrivit OMS. Ea se formează în zonele în care resturile alimentare nu sunt igienizare mai mult timp. Obiceiurile alimentare au și ele un rol important în apariția cariei, motiv pentru care se recomanda sa mâncăm mai puține dulciuri. Caria dentară apare inițial sub forma unui ”punct negru” care nu produce disconfort și doar un medic dentist poate depista prezența ei. Odată ce caria avansează, apare o cavitate (gaură) și pacienții încep să simtă sensibilitate la rece, cald sau dulce. Disconfortul apare în timpul mesei și se poate menține o scurtă perioada de timp.
  • Infecția dentară este o consecință a cariilor netratate la timp sau corespunzător. Ea se poate manifesta prin inflamație și apariția abcesului dentar. Dacă aceasta avansează, infecția poate fi vizibilă la nivelul feței și poate fi necesară intervenția chirurgicală.
    Durerea de dinți se poate manifesta în mai multe feluri. Unii pacienți simt o durere cruntă, pulsatilă, localizată, iar alții – o durere sâcâitoare care se extinde în maxilar, spre ureche, față sau frunte.
  • Traumatismele dentare pot apărea în urma unui accident sau la pacienții care suferă de bruxism (scrâșnitul din dinți). Se manifestă prin fisuri la nivelul dinților sau fracturi cu lipsa unor fragmente coronare.
    Durerile variază în dependență de gravitatea traumatismului și se pot simți ca disconfort la rece, cald sau dulce. În cazul unui accident durerile apar instant, sunt acute și durează o perioadă mai îndelungată.
  • Boala parodontală apare atunci când igiena dentară este ineficientă. Există factori favorizanți care pot agrava boala. Gingiile devin roșii și sângerează iar respirația este urât mirositoare. Unii dinți pot deveni mobili și provoca disconfort.
    Durerile sunt generalizate de intensitate mică, dar constante. Se accentuează în timpul meselor.

Ce să faci când te doare un dinte?

Durerea este un fenomen normal, prin care corpul nostru încearcă să ne comunice că undeva există o problemă. Dacă vei ignora senzația respectivă, nu vei contribui decât la agravarea problemei. La primele semne ale durerii, sună-ți medicul dentist și el îți va recomanda cum să procedezi.
Din observațiile mele, cu cât pacienții amână mai mult programarea, cu atât mai gravă devine problema, iar acest lucru se reflectă nemijlocit și în costuri. Mulți pacienți mi-au mai zis ca durerile prin care au trecut până au ajuns la cabinet au fost mult mai mari decât disconfortul din timpul tratamentului și regretă ca nu și-au rezolvat problemele dentare din timp.

Urmăriți pagina de facebook Dr. Dumitru Muntean