Dușul bucal – o alternativă eficientă pentru ața dentară

Dușul bucal are o serie de avantaje și dezavantaje. Întâlnesc zilnic pacienți cu diverse probleme localizate în spațiile interdentare. Fie că este vorba de sângerări gingivale, carii, retenție de alimente… toate pornesc de la o igienă deficitară în aceste zone. Recomandarea este să folosim ața dentară, dar câți dintre noi facem asta? Ca să ne facem o idee, vă spun că doar jumătate dintre americani folosesc ața dentară zilnic (sursa), iar ei au o cultură pentru flossing de câteva secole. Pentru România nu există o statistică la acest capitol, dar din observațiile mele, foarte puțini folosesc ața dentară. Mulți o evită deoarece li se pare că este prea complicat. Din fericire, există o alternativă la fel de eficientă – dușul bucal.

Ce este un duș bucal?

Dușul bucal este un dipozitiv de igienă orală care produce un jet puternic de apă pe care îl putem direcționa în spațiile interdentare sau subgingival, pentru a înlătura placa și resturile alimentare. Cea mai populară versiune este produsă de Waterpik, brandul care a inventat și produs primul dispozitiv de acest fel în 1967.

Journal of Dental Hygiene a publicat un review ce include 50 de studii apărute în ultimii 45 de ani care evaluează eficiența dușului bucal. Concluzia lor este că acesta reduce sângerarea gingivală la o largă varietate de pacienți.

Care sunt avantajele dușului bucal față de ața dentară?

  • Simplu și eficient: nu mai trebuie să te complici cu ața dentară.
  • Dușul bucal poate fi folosit cu ușurință, în special dacă ai aparat dentar, coroane, punți dentare sau implanturi. Jetul de apă ajunge sub orice lucrare dentară și curăță suprafețele cu care intră în contact.

Dezavantajele dușului bucal în comparație cu ața dentară:

  • Prețul de achiziție este semnificativ mai mare.
  • Ocupă mai mult spațiu, poate fi folosit doar în baie și trebuie conectat la o priză.

Cum folosești un duș bucal?

Fiind un dispozitiv electric, are nevoie de o sursă de curent. Se folosește deasupra chiuvetei. În rezervor se pune apă, se reglează intensitatea jetului și se pornește dușul bucal (instrucțiuni video).

Recomadarea mea:

Deoarece o mare parte din problemele stomatologice au originea în spațiile interdentare, folosește ața dentară sau dușul bucal pentru o igienă orală completă.

Citește și: Ce presupune igiena orala completa?