Fațetele dentare din compozit

Fațetele dentare din compozit

Fațetele dentare sunt o  soluție potrivită pentru situațiile în care vrem să modificăm forma sau culoarea dinților frontali. Ele acoperă doar suprafața dintelui vizibilă în timp ce zâmbim și sunt o soluție minim invazivă . Acestea sunt în mod tradițional făcute din ceramică, printr-o tehnica indirectă, care presupune implicarea  tehnicianului dentar și mai multe programări pe parcursul a câteva zile. O alternativă care trebuie luată în considerație o reprezintă fațetele dentare din compozit, despre care vă voi povesti în acest articol. 

Materialele compozite au evoluat foarte mult în ultimii ani atât din punct de vedere al proprietăților estetice, cât și mecanice. Acest fapt ne permite să le folosim în situatii din ce în ce mai complexe. Acum avem posibilitatea să facem fațetele dentare din compozit direct în cavitatea bucală, în aceeași ședință, fără amprente și implicarea tehnicianului dentar. Cea mai mare provocare cu tehnica directă este că pune mai multe responsabilități pe umerii dentistului. El trebuie să știe și să poată realiza în cabinet, ceea ce este făcut în laboratorul de tehnică dentară.
Vă prezint în continuare un caz clinic cu fațete dentare din compozit.

fatete Cluj Romania

Pacienta avea nevoie de o soluție cât mai estetică pentru zona frontală. Cei doi incisivi centrali superiori erau diferiți de dinții vecini atât prin formă, cât și culoare. Exista o diastemă (spațiu) între incisivi, pe care pacienta își dorea să-l închidă.

Am decis că soluția cea mai potrivită ar fi să facem 2 fațete din compozit, pentru a rezolva atât problema estetică, cât și cea funcțională. Acest caz a fost în totalitate aditiv, adică nu am frezat dinții pacientei. Materialele folosite au acoperit și completat dintele astfel încât să obținem o formă care se integrează în zâmbet. Tratamentul a durat o singură ședință.

Avantajele fațeleor din compozit:

  • Tratamentul se realizează într-o singură ședință, adică rapid, în comparație cu fațetele ceramice, pentru care sunt necesare mai multe programări în intervalul a câteva zile.
  • Costurile sunt reduse, deoarece tratamentul durează mai puțin timp și nu implică laboratorul dentar
  • Estetica bună dată de materialele moderne.
  • Stabilitate optimă pe termen lung.
  • Fracturile sau alte reparații ale lucrării se pot face rapid și ușor, fără a reface toată fațeta. În cazul fațetelor ceramice reparația se face la fel cu compozit sau este necesară înlocuirea completă a lucrării.

Recomandarea mea:

Luați în considerare fațetele din compozit drept o opțiune estetică, rapidă și eficientă. Apelați la medici calificați pentru astfel de tratamente dacă vă doriți rezultate bune pe termen lung.

Citește și articolul: Albirea dentară. 10 adevăruri.