Fractura dentară – recomandare coroana de zirconiu

Fractura dentară se întâlnește destul de frecvent în practica stomatologică. Coroana de zirconiu este o soluție modernă pentru o gamă variată de probleme dentare. Vă prezint în continuare cazul unui pacient care s-a adresat la mine cu o fractură dentară în urma careia a pierdut jumătate de dinte.

Prima întrebare a fost dacă putem salva acest premolar de la extracție. Pentru a putea răspunde la ea, am consultat pacientul, am stabilit un diagnostic și un plan de tratament. I-am explicat pacientului că premolarii au un risc înalt de fractură după tratamentul endodontic. Pentru a preveni astfel de fracturi, acești dinți trebuie să beneficieze de o coroană totală sau parțială. Dacă acest lucru nu se întâmplă, fracturile dentare sunt foarte frecvente.

Plan de tratament

Am decis că ultima șansă pentru acest premolar fracturat ar fi să facem pe el o coroana dentară din zirconiu folosind noile tehnologii CAD-CAM. Aceasta urmează să păstreze cât mai mult din volumul minim de substanță dentară dură rămasă. Funcția mecanică și estetică vor fi restabilite din contul materialului selectat – zirconiu.

Coroana de zirconiu Dumitru Muntean

Etapele tratamentului

  • Ședinta 1. Fractura dentară a fost reconstruită din compozit și șlefuită. Am luat o amprentă pentru a transfera situația pacientului în laboratorul de tehnică dentară. La finalul programării, pacientul a beneficiat de o coroană provizorie realizată în cabinet, cu care a stat până a fost gata lucrararea finală. În felul acesta, pacientul a plecat din cabinet cu ”un dinte” chiar după prima ședință.
  • Urmează etapa de laborator în care arta și precizia sunt elementele cheie, motiv pentru care aleg să combin simțul estetic al tehnicianului cu noile tehnologii CAD-CAM.  După ce amprenta a ajuns în laborator, va fi realizat un model din ghips. Acesta este scanat într-un dispozitiv special, după care se frezează o capa din zicroniu. Tehnicianul se ocupă atât de partea estetică, cât și de cea funcțională a cazului.
  • Ședinta 2: Datorită procesului și preciziei cu care se lucrează, nu sunt necesare probe suplimentare. Lucrarea provizorie din plastic este înlocuită cu coroana finală din zirconiu și cazul este finalizat.
Coroana de zirconiu Cluj

În final, am reușit sa obțin un rezultat care să mulțumească pacientul atât estetic, cât și funcțional într-o situație dificilă.

Recomandarea mea:

Rugați medicul dentist să aprecieze riscul de fractură pentru dinții tratați endodontic și optați pentru o coroana totală sau parțială, dacă este cazul, pentru a evita fractura dentară sau extracția.

Citește și: Obturație pe dinții frontali – Caz clinic

Vă invit să urmăriți pagina de facebook Dr.Dumitru Muntean.