Igiena orală completă – ce presupune aceasta?

Întâlnesc frecvent cazuri în care pacienții spun că se spală pe dinți de 2 ori pe zi și cu toate acestea nu reușesc să aibă o igiena orala bună. Sângerează gingiile, apare miros neplăcut, tartru sau carii. Pentru toată lumea este clar că ceva nu merge bine. Ce facem?

Pentru a avea o igienă orală completă este important să cunoaștem care sunt părțile ei componente.

  • În primul rând evaluăm periajul dentar. Dacă folosiți o perie clasică, atunci trebuie să aveți o tehnică de periaj corectă. Aceasta va înlătura resturile alimentare de pe suprafața dintelui. Dacă aveți o periuță electrică tot ce trebuie să faceți este să o treceți peste toate suprafețele dentare timp de 2-3 min. S-ar părea că asta-i suficient, dar adevărul este că dacă ne limităm doar la periaj, ≈35% din suprafețele dentare nu sunt igienizate. Aici mă refer la zonele interdentare. Fibrele din peria dentară nu pătrund suficient de mult ca să înlăture placa. Cel mai frecvent acest factor duce la apariția sângerării al tartrului și cariilor.
  • În al doilea rând, evaluăm igiena interdentară. Ața dentară e bine să o folosim după fiecare masă, atunci când simțim că a rămas ceva interdentar, și seara înainte de periaj. O alternativă eficientă pentru ața dentară este dușul bucal. El produce un jet puternic de apă care înlătură resturile adunate interdentar. Mai multe detalii despre dușul bucal găsiți în acest articol. 

Acum, că avem o tehnică de periaj corectă și folosim mijloace de igienă interdentară, putem spune că igiena noastră orală este completă!


Citește și articolele despre caria dentară sau folosirea aței dentare.