Igiena orala completa – ce presupune aceasta?

 

Întâlnesc frecvent cazuri în care pacienții spun că se spală pe dinți de 2 ori pe zi și cu toate acestea nu reușesc să aibă o igiena orala bună: sângerează gingiile, apare miros neplăcut, tartu sau carii. Pentru toată lumea este clar că ceva nu merge bine.Ce facem?

Pentru a avea o igiena orala completa este important să cunoaștem care sunt părțile ei componente.

 

  • În primul rând evaluăm periajul dentar. Daca folosești o perie clasică, atunci trebuie să ai o tehnică de periaj corectă (vezi aici pentru detalii), care să înlăture resturile alimentare de pe suprafața dintelui. Dacă ai o perie electrică tot ce trebuie să faci este să o treci peste toate suprafețele dentare timp de 2-3 min. S-ar părea că asta-i suficient, dar adevărul este că dacă ne limităm doar la periaj, ≈35% din suprafețele dentare nu sunt igienizate. Aici mă refer la zonele interdentare. Fibrele din peria dentară nu pătrund suficient de mult ca să înlăture placa. Cel mai frecvent acest factor duce la apariția sângerării al tartrului și cariilor.
  • În al doilea rând, evaluăm igiena interdentară. Ața dentară e bine să o folosim după fiecare masă, atunci când simțim că a rămas ceva interdentar, și seara înainte de periaj. O alternativă eficientă pentru ața dentară este dușul bucal. El produce un jet puternic de apă care înlătură resturile adunate interdentar. Voi reveni cu mai multe detalii pe blog despre acest dispozitiv.

Acum, că avem o tehnică de periaj corectă și folosim mijloace de igienă interdentară, putem spune că igiena noastră orală este completă!

 

Citește și articolul despre:

2 Comments

  1. Pingback: Caria dentara - ce este aceasta? dr. Dumitru Muntean, dentist Cluj Napoca

  2. Pingback: Dusul bucal in igiena orala completa, Dr.Dumitru Muntean dentist Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *