Mirosul neplăcut din gură

Mirosul neplăcut din gură, sau halena, deși nu este o afecțiune gravă, cu siguranță este printre cele mai deranjante. Respirația urât mirositoare afectează viața socială a pacientului și nemijlocit încrederea lui în sine. 

Putem apela la soluții de moment, cum sunt spray-urile mentolate, sau guma de mestecat, însă acestea nu vor rezolva problema pe termen lung, ci doar o prelungesc. 

Care sunt cauzele mirosului neplăcut din gură și cum le soluționăm?

  • Probleme dentare – principala cauză a halenei. Fie că vorbim despre o igienă dentară incorectă sau despre afecțiuni stomatologice existente, de cele mai multe ori bacteriile sunt de vină pentru respirația urât mirositoare. Discutați cu dentistul vostru în cadrul consultațiilor periodice despre eficiența igienei dentare acasă. Acesta va putea să evalueze obiectiv cât de bine vă curățați dinții și dacă este cazul să vă facă o igienizare profesională la cabinet. De obicei gingia inflamată și roșie, prezența depunerilor de tartru pe suprafața dinților, infecțiile dentare, lucrările protetice incorecte pot fi cauza directă a mirosului neplăcut din gură.
  • Alimentația. Probabil cel mai simplu este să scăpăm de respirația neplăcută dată de alimentele cu miros puternic (condimente, ceapă, usturoi, brânzeturi, etc.) – printr-o simplă igienizare sau pur și simplu să așteptăm ca aceste alimente să fie eliminate din sistemul nostru digestiv. 
  • Fumatul. Pe lângă faptul că provoacă miros neplăcut din gură, acesta pigmentează inestetic dinții și poate provoca probleme mult mai grave, precum cancerul oral. 
  • Administrarea unor medicamente
  • Gura uscată. Saliva are rolul de a menține un Ph optim și de a echilibra populația bacteriană din cavitatea bucală. Acestea încep procesul de digestie  și descompunere a alimentelor încă de la acest nivel. Pentru a evita uscarea gurii și dereglarea microflorei bacteriene este important să ne hidratăm corespunzător și să evităm respirația bucală.  
  • Alte afecțiuni medicale, precum: infecții ale sinusurilor, bronșite, pneumonii, diabet, gastrită, hepatită sau boli renale – toate pot fi responsabile de o respirație urât mirositoare care persistă timp îndelungat.

Cum scăpăm de mirosul neplăcut din gură?

  • Igiena orală completă: folosirea periuței de dinți și a aței dentare pentru îndepărtarea plăcii bacteriene. Pe lângă dinți este necesar să curățăm limba și obrajii, folosind periuța sau o racletă specială. Recomandarea mea este să vă spălați dinții după masă dimineața și seara timp de 2 minute. Folosirea apei de gură vine ca un ultim pas și constă în clătirea cavității bucale timp de aproximativ 20 secunde. Vă recomand să evitați apa de gură care conține alcool deoarece aceasta poate deshidrata mucoasele și afecta flora bacteriană sănătoasă.
  • Dacă mirosul neplăcut se menține mai mult de o zi fără un motiv aparent, cel mai indicat este să îți faci o programare la medicul dentist pentru a exclude sau pentru a trata posibilele afecțiuni stomatologice. Studiile spun că aproximativ 90% din cauzele halenei persistente sunt din cauza afecțiunilor dentare. Din acest motiv este important să avem o igienă orală corectă și să ne tratăm afecțiunile stomatologice la timp.  

Solicită o programare acum: 0742 936 961

Citește și despre: Durerea de dinți: cauze și soluții

Urmărește pagina de facebook dr.Dumitru Muntean