
Plomba are rolul de a suplini o lipsă de țesut dentar. Pe lângă partea funcțională pe care o are, aceasta trebuie să aibă și aspect estetic bun.
Pacienta s-a prezentat cu un defect estetic sever în zona frontală ca urmare a unui traumatism dentar. Anterior acestui incident, pacienta prezenta o obturatație în zona respectivă care a cedat. Astfel de situații sunt frecvente în practica mea și sunt rezolvate în mod prioritar. În cazul dat, problema a fost soluționată cu ajutorul unei obturații (plomba) din compozit, într-o singură ședință.
Avantajele unei astfel de abordări sunt:
- tratament minim invaziv (doar aditiv) – în cazul dat, nu am frezat dintele suplimentare, deoarece tehnicile adezive moderne sunt rezistente și fără mijloace suplimentare de retenție.
- timp scurt de realizare – comparativ cu celelalte opțiuni terapeutice, care implică mai multe ședințe și cîteva programări, această problemă a fost rezolvată timp de o oră.
- prognostic bun pe termen lung – abordarea minim invazivă permite conservarea unui volum maxim de tesuturi dentare și șanse mai mari de a pastra vitalitatea dintelui.
- rezultat estetic bun – rășinile compozite moderne au proprietăți estetice atît de bune, încât permit restaurarea dintelui fără ca acest lucru sa fie vizibil.
- costuri minime se datorează timpului scurt de tratament.
Recomandarea mea:
- Să alegeți tratamentele minim invazive și să apreciați la medicul care vă tratează intenția de a păstra cât mai mult din dinte. Fiți sceptici la tratamentele care vi se par invazive!
- Lucrul cu materialele compozite necesită pregătire specială și rezultatele variază în funcție de operator. Alegeți un medic specializat!
- Tratamentele care presupun adeziune, necesită un camp operator uscat. Cereți să vi se lucreze cu digă dacă vă doriți un tratament calitativ.
Citiți articolul despre : Caria dentară – care este aceasta?