Radiografia dentară – ce este, de ce avem nevoie de ea?

Radiografia dentară este foarte importantă atunci când vine vorba de stabilirea unui diagnostic corect și a unui plan de tratament eficient. Prioritatea mea este să le ofer pacienților mei cel mai bun tratament posibil. Primul pas în această direcție este un diagnostic corect. Examinarea cavității bucale s-ar putea să nu fie suficientă. Multe probleme dentare sunt “ascunse” în interiorul dintelui, sub gingie sau sunt acoperite de tratamente mai vechi. În acest sens, radiografia dentara mă ajută să stabilesc un diagnostic corect și mă direcționează către tratamentul potrivit, înainte ca problemele sa devină mai grave. Dacă în urma examenului clinic și a celui radiologic nu am depistat nici un fel de probleme, poți fi sigur că starea de sănătate a dinților tăi este una bună.

Radiologie dentara doza comparativDumitru Muntean dentist Cluj Manastur Plopilor

Un instrument de diagnostic valoros!

Examinarea vizuală a cavității bucale este subiectivă dacă nu e susținută de radiografia dentară. Această investigație mă ajută să analizez structuri care nu sunt vizibile cu ochiul liber și anume:

  • dacă există carii interdentare și cât de extinse sunt;
  • cum arată osul acoperit de gingie și care este situația parodontală;
  • dacă există ”infecție pe rădăcină”, respectiv o problemă endodontică;
  • care este starea molarilor de minte;
  • ce se întâmplă sub tratamentele mai vechi;
  • evaluarea ofertei osoase în reabilitarea implanto-protetică.
Radiologie dentara doza comparativDumitru Muntean dentist Cluj Manastur Plopilor

Toate tipurile de radiogafii dentare în același loc

Pentru că înțeleg valoarea pe care o aduce această tehnologie și pun preț pe timpul pacienților mei, vă pot face radiografiile de care avem nevoie aici, pe loc. Fără timp pierdut pe drumuri și programări suplimentare, avem acces la toată gama de radiografii dentare în format digital folosind cele mai performante echipamente.

  • Radiografia dentară panoramică (ortopantomograma sau OPG) poate fi necesară pentru consultația inițială. Ea oferă o imagine de ansamblu despre toate structurile cavității bucale și este utilă pentru stabilirea unui plan de tratament.
  • Radiografia retroalveolară (periapicală) cuprinde 1-2 dinți și țesuturile din imediata lor vecinătate. O folosesc când abordăm problema punctual sau sunt necesare informații suplimentare.
  • Pe radiografia Bitewing este vizibilă doar partea coronară a dintelui. Avantajul major este precizia acestei investigații. Radiografia Bitewing mă ajută în diagnosticul precoce al cariei dentare și evaluarea tratamentelor existente.

 

Este periculoasă radiografia dentară?

Radiațiile sunt o parte componentă din viața omului modern. Fie că vorbim la telefon, călătorim cu avionul, locuim în blocuri din beton sau consumăm alimente din supermaket, toate sunt sursa de radiații într-o măsura mai mare sau mai mică. Acestea formează fonul radiologic zilnic.

Eu mă ghidez după principiul ALARA (As Low As Reasonable Achievable). Folosesc tehnici, instrumente și mijloace de protecție pentru a minimiza expunerea pacientului la radiații. Vezi infograficul de mai jos, pentru a înțelege comparativ, câtă radiație primești la fiecare radiografie dentară.

Radiologie dentara doza comparativDumitru Muntean dentist Cluj Manastur Plopilor

Cu toate acestea, indic radiografiile dentare doar atunci când beneficiul adus de informațiile pe care le oferă investigația sunt mult mai mari decât riscul la care este expus pacientul.

Recomandarea mea:
Alegeți să vă tratați la medici dentiști care au în cabinet aparate de radiologie performante. În felul acesta veți putea acces la servicii complete, moderne și un plus de siguranță în tratamentele pe care le primiți.


Citește și articolul Periajul dinților – cum se face corect?

Comments are closed.