Tratamentul endodontic la microscop într-o singură ședință!

Tratamentul endodontic la microscop într-o singură ședință!

Am observat că de multe ori pacienții vin la consultație pregătiți pentru extracția dintelui cu probleme. Acest lucru se întâmplă pentru că nu toți cunosc despre tratamentul endodontic la microscop. Astfel de manopere sunt frecvente în cabinetul meu și vă voi descrie astăzi un caz de tratament de canal, numit și ”scoaterea nervului”.

Înainte de toate…

Confortul pacientului este prima condiție pentru succesul tratamentului, iar aceasta presupune o anestezie corectă. Dacă pacientul este liniștit, eu mă pot concentra mai bine pe tratament și îl voi putea încheia într-un timp mult mai scurt.

Etapele clinice ale unui tratament endodontic la microscop efectuat de Dr. Dumitru Muntean

1. Cum se ajunge la tratamentul endodontic?

Dacă primele semne ale durerii dentare sunt ignorate, bacteriile din carie pot să avanseze până în interiorul dintelui și să producă o infecție. La această etapă durerile se amplifică considerabil. Cel mai rău este atunci când pacienții ajung să nu mai poată dormi noaptea. Cu cât mai mult timp trece, cu atât zona infectată este mai extinsă și ajunge să fie asociată cu un abces dentar. Acesta arată ca o umflatură la nivelul dintelui sau chiar a feței.

2. Dificultățile din timpul tratamentului endodontic

Primul pas spre succes în tratamentul endodontic este izolarea câmpului operator cu digă (acea folie de ”cauciuc” albastră pe care sper ca dentistul dumneavoastră o folosește). Asociația Americană de Endodonție definește diga drept ”standard of care” în tratamentele endodontice. Aceasta ajută la dezinfectarea mai eficientă a canalelor radiculare, asigură o vizibilitate mai bună a câmpului operator și previne o serie de accidente intraoperatorii.
După izolarea cu digă, am curățat la microscop toată caria dentară. Camera pulpară a fost calcificată din cauza cariei profunde, dar cu ajutorul magnificației am reușit sa reperez cu exactitate toate canalele radiculare.

3. Scopul tratamentului endodontic

Curățarea mecanică și dezinfectarea chimică a spațiului din interiorul dintelui. Bacteriile care au provocat infecția vor fi distruse, așa ca trebuie să identificăm toate canalele și să le prelucrăm pe toata lungimea lor. Pentru a reuși acest lucru, folosesc pe lângă microscop și un dispozitiv electronic care măsoară cu precizie lungimea canalelor radiculare, numit apexlocator. În continuare am umplut interiorul dintelui cu un material de obturare. Acesta este injectat și condensat cu un dispozitiv special, astfel încât bacteriile să nu mai aibă spațiu pentru a se dezvolta.

4. Rezultatul final

Depinde de respectarea pașilor enumerați și influențează direct cât timp va rezista tratamentul. Acest dinte a fost reconstruit la starea lui inițială printr-o coroana care reface atât estetic, cât și mecanic structurile afectate. În fotografia de mai sus puteți vedea rezultatul final. Pentru mine este foarte important ca acesta să fie unul calitativ, funcțional și să arate cât mai aproape de dintele natural și sănătos.

Evaluarea radiologică a tratamentului endodontic la microscop Dr. Dumitru Muntean

Radiografiile dentare

Evaluarea radiologică este un punct-cheie în tratamentul endodontic. Apelez la ea atât inainte de a începe tratamentul, pentru diagnostic, cât și la finalul acestuia, pentru evaluare.
La cabinetul Dr. Dumitru Muntean toate radiografiile necesare se pot face la aceeași locație. Acest lucru vine cu avantajul economisirii timpului, pentru că pacientul nu mai trebuie să faca drumuri suplimentare. Folosim tehnologii digitale de ultima generație, cu cea mai mică doză de radiație, dar cu rezoluție maximă. Puteți citi mai multe despre radiografiile dentare în acest articol – click.

Recomandarea mea

Programați-vă pentru o consultație imediat ce apar primele semne ale durerii pentru a nu agrava problema. În cazul în care situația totuși s-a complicat, specializarea pe care o am în stomatologie restaurativă și microscopie, îmi permite să vă ofer un serviciu complet, de la diagnostic (inclusiv radiologie) până la tratamentul endodontic și reconstrucția coronară. Dinții dumneavoastră pot reveni la starea lor naturală de bine fără durere în doar câteva programări, fără să schimbați mai multe locații sau medici.
Vă invit să vă convingeți că stomatologia poate fi altfel!


Mai multe despre tratamentul endodontic la microscop puteți citi în acest articol (click).

Urmăriți pagina de facebook Dr. Dumitru Muntean

Solicitați o programare acum: 0742936961