Tratamentul endodontic la microscop

Tratamentul endodontic, numit și tratament de canal sau “scoaterea nervului” este o procedură care are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare. Acesta este necesar atunci când durerea dentară a fost ignorată un timp îndelungat și bacteriile au ajuns în interiorul rădăcinii. 

Principalele cauze care duc la infecția pulpei dentare (nervului) sunt:

  • cariile complexe
  • fisurile sau traumatismele dentare
  • tratamentele anterioare realizate incorect sau incomplet

Dacă primele semne ale durerii dentare sunt ignorate, patologia poate avansa și va fi necesar tratamentul endodontic. 

În trecut dinții afectați erau fie extrași, fie se încerca un tratament endodontic, însă rata de succes era redusă. În ultimii ani tratamentele endodontice au un prognostic excelent în mare parte datorită tehnologiilor moderne și a competențelor medicilor dentiști. Cu ajutorul tratamentului endodontic putem salva astăzi majoritatea dinților cu infecții la nivelul camerei pulpare.

Ce riscăm dacă nu tratăm dintele la timp?

Dacă nu intervenim la timp, infecția din camera pulpară va progresa rapid până va ajunge la osul care susține dintele. Inflamația de la acest nivel, pe lângă faptul că produce o durere intensă, crește semnificativ șansele de a pierde dintelui respectiv. Scopul unui tratament endodontic este îndepărtarea țesutului afectat din camera pulpară și umplerea ei cu material special. 

Care este beneficiul tratamentului endodontic la microscop?

Dinții au o anatomie destul de complexă: rădăcinile și implicit canalele pot fi dificil de identificat cu ochiul liber. Riscurile ca tratamentele să fie incomplete pot fi destul de mari dacă nu folosim tehnici de magnificație, cum este microscopia. Cu ajutorul microscopului un medic cu experiență poate identifica toate canalele, inclusiv pe cele suplimentare, cele cu o anatomie mai diferită, tratamentele anterioare ineficiente sau perforațiile la nivelul rădăcinii, elemente care nu se pot vedea cu ochiul liber si nici pe radiografii. Vizibilitatea mai bună crește considerabil calitatea tratamentului endodontic și scade timpul intervenției. De obicei un astfel de tratament este încheiat într-o singură ședință, rar fiind nevoie de două. 

Cât timp se va menține rezultatul unui tratament endodontic?

Dacă un dinte este tratat și restaurat corect, în condițiile unei igiene bune poate rezista toată viața. Este foarte important să menținem o igienă orală bună pentru că nu suntem protejați de carii nici pe dinții tratați endodontic. Controalele periodice la medicul dentist ajută la identificarea precoce a eventualelor probleme și simplifică soluționarea lor.  

Ce presupune tratamentul endodontic în cabinetul Dr. Dumitru Muntean?

În cadrul primei consultații vom identifica problemele stomatologice în ordinea în care acestea trebuie tratate. Toate tratamentele le fac la microscop cu o documentare riguroasă a cazurilor și a evoluției acestora. Înainte de tratamentele endodontice vom avea nevoie de o radiografie. Aceasta se poate face pe loc.

Primesc frecvent întrebarea dacă tratamentele endodontice sunt dureroase și răspunsul meu este – categoric nu! Aceste intervenții se realizează mereu cu anestezie locală și nu sunt însoțite de durere. Aleg să fac toate tratamentele la microscop pentru că acestea sunt minim-invazive și cu un grad mare de precizie.

Recomandarea mea este să nu ignorați durerile dentare și să acționați încă de la primele semne dacă ați avea o problemă stomatologică. 

Sunați acum pentru a vă programa la o consultație: 0742 936 961

Citiți articolul despre Radiografia dentară

Urmăriți pagina de facebook Dr. Dumitru Muntean

Comments are closed.